Wandelroutes

Van oudsher lopen in het Hofkwartier de wereld van de koning en die van ambachtslieden door elkaar heen. Aan de ene kant het hof en aan de andere kant de hofhouding. Zo is het eigenlijk nog steeds: twee verschillende werelden verbonden door hof en historie. Kronkelende straatjes, chique promenades en de lommerrijke Paleistuin in het oudste historisch deel van Den Haag vormen met elkaar deze mooie buurt. De koning, de notabelen, de ambachtslieden en de kunstenaars: ze wonen er nog steeds. Uitersten die elkaar versterken. Van high tea tot bakkie pleur, van patat tot kaviaar en van broeder tot drinkebroer. Met deze vier in kleuren aangegeven wandelroutes kun je het allemaal beleven!

 

2lips
Kunst en cultuur

Van fossiel tot art deco

<<1>> Start de wandeling tegenover het Hiltonhotel op het Noordeinde. In deze beroemde straat vind je tal van kunst- en antiekzaken met de mooiste en meest exclusieve objecten. <<2>> Loop door tot aan de Molenstraat en sla af. Prachtige antieke en vintage sieraden zijn te vinden bij Rocks and Clocks (nr. 3). <<3>> Loop door tot de kruising met de Prinsestraat en kom in de moderne variant van de ‘Gouden Bocht’. Bekroonde goudsmeden treffen elkaar hier: Galerie Guthsmith (nr. 39) heeft werk van ontwerpers uit binnen- en buitenland. Bij Oh Dear (nr. 56) vervaardigen vier goudsmeden hun eigen ontwerpen. Doe in de Prinsestraat ook even Hopi Navajo (nr. 32) aan. Dit is de enige echte Indianenwinkel in Nederland met kunstvoorwerpen, kruiden, muziekinstrumenten en uiteraard pijlen en bogen. <<4>> Loop terug richting Grote Kerk en sla links de Korte Molenstraat in. Aan het einde stuit je op het Rariteitenkabinet Natural Choice (nr. 23) waar je niet raakt uitgekeken op schedels, preparaten van dieren, fossielen en nog veel meer.

Eten en drinken

Van patat tot kaviaar

<<1>> Begin op het Torenplein bij het Haagse icoon IJssalon Florencia (nr. 55). Van vroeg tot laat en in ieder seizoen zit hier de echte Hagenees op het plein met koffie of een ijsje. <<2>> Loop vanaf hier de Nobelstraat in. Hier zijn tal van fijne eettentjes te vinden, zoals Ñ (nr. 22), het deftige 6&24 (nr. 13) en het exotische Ruen Thai (nr. 19). <<3>> Loop door en sla op de kruising met de Prinsestraat linksaf. Zorg dat het lunchtijd is, want je hebt dan een overvloed aan keuze. Confetti (nr. 63) bijvoorbeeld. <<4>> Of ga halverwege de Molenstraat in voor Bij HeM (21A). <<5>> Wil je lunchen in de zonnige Paleistuin? Haal dan aan het einde van de Prinsestraat bij Pistache Café een take-away lunch en wandel door het hek de tuin in. Is het al wat later op de middag? <<6>> Wandel dan door naar de Veenkade. Het op de Zuid-Italiaanse keuken geïnspireerde Grapes & Olives is dé plek voor een aperitief. Je kunt er ook uitstekend dineren. <<7>> Loop terug naar de Prinsestraat. Als je chic wilt eten, zit je goed bij het Scandinavische Bøg, het sterwaardige Chinese restaurant Zheng (nr. 33) of bij de toppers van Portfolio (nr. 36). Voor de smallere beurs zijn Kua (Torenstraat 77) en Sapore (Molenstraat 30) ook aanraders. <<8>> Vervolg je weg door de Molenstraat en ga links naar de Oude Molstraat. Dit karakteristieke middeleeuwse straatje bruist elke avond door de vele kroegjes en restaurantjes. <<9>> Sla linksaf de Papestraat in voor Vlaamse friet van het kleinste winkeltje (nr. 1). Ga maar rustig in de rij staan met politici, chique dames en puistige pubers. Elke Hagenaar weet dat je hier de beste friet eet. Liever zitten in een stijlvolle ambiance? Loop dan nog één straatje verder; op de hoek Annastraat-Driehoekjes vind je Café de Florez. <<10>>

RestaurantN
MondriaanMB
Mode en accessoires

Van jacquet tot jarretel

<<1>> Begin deze route bij 't Goude Hooft, de oudste herberg van de stad. <<2>> Wandel vanaf hier de Hoogstraat in. De grote modenamen als Tommy Hilfiger, Claudia Sträter en Hugo Boss hebben zich hier gevestigd. Heren kunnen zich al sinds 1860 op maat laten kleden bij Hofleverancier Pelger (nr. 16). <<3>> Sla linksaf de Papestraat in en laat je verrassen door kleine en bijzondere winkels. Ontwerper Michael Barnaart  (nr. 1B) maakt stijlvolle jurken. Ietsje verder scoor je hippe kleding en schoenen bij Concrete (nr. 17) en Manus (nr. 19). Aan de overkant is er voor iedereen wel een hoed of pet te vinden bij House of Hats (nr. 24). Zelf iets maken? Ga dan even binnen bij Tessuti (nr. 29). <<4>> Loop door de Nobelstraat langs het Venduehuis en sla op de Prinsestraat linksaf. Snuffel in de rekken van Bendorff (nr. 11) tussen kleding merken als Nudie Jeans en Cold Method. <<5>> Sla op het Kerkplein rechtsaf voor een kop koffie bij Anne&Max (nr. 4). <<6>> Vervolg je weg langs de Grote Kerk naar de Torenstraat. Daar zit Mae West (nr. 64) met een uitgebreid assortiment damesmode. <<7>> Ga naar rechts, loop even door en steek over om de Korte Molenstraat in te gaan. Chique tweedehands kleding vind je bij Second Best (nr. 7). <<8>> Ga aan het einde links de Prinsestraat in, even verderop zit Wwen (nr. 70) met kleding en cadeautjes waar je blij van wordt. Keer om richting Molenstraat. Voor een spannende sexy outfit ben je bij Gabriëll Clothing (nr. 73) aan het goede adres. <<9>> Sla vervolgens rechtsaf de Molenstraat in. Bij Daens (nr. 40) kun je terecht voor exclusieve kleding van vooral Belgische ontwerpers. Even verderop kun je je nieuwe outfit compleet maken bij Emma Jewels & Strass (nr. 22) met een feestelijk tasje, oorbellen of een shawl. <<10>> Sla aan het einde van de straat rechtsaf het Noordeinde in. Het wemelt hier weer van grote namen: Oger (nr. 6), Zara Home (nr. 10) en Max Mara (nr. 41). <<11>> Links ligt de Plaats. Hier vind je mooie sieraden bij Schaap en Citroen (nr. 2). Gaudi (nr. 13a) heeft een enorme collectie schoenen, tassen, accessoires en jurkjes. Daar heeft Boston Trader hier een department store (nr. 20).

Historie

Van bloed tot bezieling

<<1>> Deze route begint op een bloederige plek in de Vaderlandse geschiedenis: de Plaats. Hier sta je op de plek waar in 1672 de gebroeders de Witt door woedende burgers op beestachtige wijze werden vermoord. In museum De Gevangenpoort leer je er alles over. <<2>> Loop over de Plaats en sla rechtsaf het Noordeinde in. Aan je linkerhand zie je na enige tijd het werkpaleis van onze koning achter de hekken: Paleis Noordeinde. Iedere woensdagochtend komen hier de nieuwe ambassadeurs met paarden, koetsen en de militaire kapel hun geloofsbrieven aanbieden aan de koning. <<3>> Loop een stukje terug en sla dan de Molenstraat in. Dit is één van de oudste straten van Den Haag. De Koningspoort (naast nr. 33A) is de zijingang van het paleis. Druk je op de bel naast de rode deur, dan laat de marechaussee je binnen in de openbare Paleistuin. <<4>> Loop de Oude Molstraat in. Hier staat het klooster van de broeders van Sint Jan (nr. 35) . Sinds een paar jaar brouwen zij hun eigen Willibrordusbier, te koop in de naastgelegen kloosterwinkel. Neem een kijkje in de Willibrorduskapel erboven. <<5>> Wandel terug tot de Juffrouw Idastraat en sla linksaf. Op nr. 7 is de ingang van de 18de- eeuwse barokke schuilkerk. Het stadsbestuur gaf in 1720 toestemming voor de bouw van de kerk, zolang deze maar niet als zodanig herkenbaar was. En dat is gelukt! <<6>> Loop door naar de Prinsestraat en ga links. Korzo (nr. 42) is een theater met een podium voor jonge, getalenteerde dansers en daarnaast ook één van de belangrijkste moderne dansproducenten van Nederland. <<7>> Sla vanuit de Prinsestraat linksaf de Nobelstraat in. Het Venduehuis (nr. 5) heeft vaak kijkdagen. In 1881 werd het beroemde Meisje met de Parel van Vermeer hier voor 2 gulden 30 verkocht! <<8>> Sla op de kruising rechtsaf en loop door naar Dagelijkse Groenmarkt. Hier is het Oude Stadhuis te vinden. Het oudste deel van dit gebouw, de Vierschaar, werd gebouwd in 1561. <<9>> Naast het Oude Stadhuis ligt de Grote Kerk, samen met het Binnenhof een van de oudste gebouwen van Den Haag. Al in 1335 werd gesproken van Grote Kercke. <<10>> Sla rechtsaf de Torenstraat in. In 1985 openden Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen (Golden Earring) een muziekwinkel op nr. 132A: Rock Palace. Om een ontmoetingsplek te creëren voor muzikanten. De carrières van Anouk en bands als Kane en Di-rect zijn hier begonnen. Wie weet loop je ze tegen het lijf.

schuilkerk