LA MIAN Asian Street Food
LA MIAN Asian Street Food
Jimmy Yong en Ching Lei Tchi hebben sinds februari 2020 hun restaurant op de Nobelstraat 11B dat aan de westkant van de straat het ene extra’s in de wijk geeft. Met het Asian Street Food concept hebben ze een gat in de markt: kleine gerechten die je, als je het kunt, deelt met je tafelgenoten en waar je je vingers bij aflikt.
Terug in de buurt
Het verhaal achter La Mian Asian Street Food is een concept dat meer dan 10 jaar ontwikkeling heeft doorgemaakt. De twee vrienden hebben elkaar ontmoet in Den Haag. Ze werkten om de hoek bij het Japanse restaurant Oni, waar Ching Lei als chef-kok en Jimmy als bedrijfsleider werkten. In 2017 stapten ze op en openden in Amsterdam op de Albert Kuyp een eigen zaak op 29m2 – met keuken en tafeltjes inbegrepen!
Hun zaakje was als eerst in Amsterdam op de markt en binnen no-time was het een groot succes: de Aziatische Amsterdammers, de buurtbewoners, de toeristen waaronder de Aziatische hun zeker wisten te vinden, liepen de deur plat. In 2019 werd het toch te gek en besloten ze terug te komen naar Den Haag, met een zeer emotioneel afscheid. Toen in de Nobelstraat het pand vrijkwam hebben ze het gelijk gekocht. Ching Lei heeft zelf nog stage gelopen toen op deze locatie het restaurant ´Hardans` was en het was toch wel vreemd om hier weer te komen en het hun eigen te maken.
Experience with friends
Het concept van La Mian is dat Asian Street Food een ervaring beleven is: je begint met veel vrienden aan je tafel. Er wordt van alles besteld, zodat de tafel rijkelijk bedeeld is met verschillende gerechten en waar iedereen van kan genieten. Er is geen volgorde, dus geen voor- of hoofdgerecht. Er zijn verschillende gerechten met tofoe en veel groenten, paksoi, vis en vlees: keuze genoeg. Denk aan de kraampjes in de straten van China waar elk zijn eigen specialiteit heeft en je van het ene naar de andere loopt. Het is een kunst om steeds weer nieuwe gerechten en smaken te combineren en samen te stellen. De grote variatie geeft niet alleen meer ideeën maar is ook zo goed voor je gezondheid. Met de nagerechten wordt nog geëxperimenteerd door de keuken. Chinees dessert heeft een zomerse tint met vers oosters fruit, zoals mango en lychee. Maar het ijs komt van de buurvrouw Florencia, die een uitstekende lijn heeft voor de horeca.
De herkomst van de namen
La Mian betekent handgetrokken noedels gemaakt van tarwebloem en water. La is de trekbeweging en Mian zijn de noedels. Het is ongerezen deeg en bevat geen ei, wat de bite iets zachter maakt (al gelang de kooktijd) en is prima voor de veganist. Ze maken de noedels zelf, dus heerlijk vers. Oorspronkelijk komt het gerecht uit het Noorden en Westen van Chin. Marco Polo heeft het meegebracht naar het westen via de Zijde Route, en trouwens ook de risotto. Een weetje: ons woord noedel komt van het Duits “nudel” en is eigenlijk het Nederlands woord voor allerlei pasta. De bao bun is een klein gestoomd open broodje met allerlei lekkers erin. Het is van oorsprong Chinees, maar is daarna in de internationale keuken van Taiwan geëvolueerd tot zijn huidige vorm. Wantan betekent zoveel als wolkje slikken. Het is een ravioli gevuld met een zachte vulling bijvoorbeeld gehakte garnalen. Bij het koken bubbelt het velletje op en ziet eruit als een soort wolkje.
Take-away gedurende coronatijden
Met de coronatijden is de take-away het alternatief: alle gerechten op de kaart kan men bestellen en worden thuis afgeleverd in speciale bakken. Een nieuw lijn geheel gemaakt uit bamboe, dat je daarna nog kunt gebruiken is in de maak. Zeker in Den Haag hebben ze een grote klantenkring. Complimenten zijn er nog steeds en dat is zo fijn.
De geschiedenis en de eigen ontwerpen
La Mian ligt in een oude straat waar veel geschiedenis is geschreven en historische gebouwen zijn op de route van de Geest naar het centrum. Het pand is meer dan 100 jaar oud, maar de kelder eronder met zijn stenen aardbogen is veel ouder: het is de fundering van de oude Katholieke Schuilkerk die er in 1630 was. De verbouwing van het restaurant vergde veel meer tijd en mankracht dan ze hadden voorzien, letterlijk en figuurlijk. Alleen al met de verbouwing waren ze 9 maanden en 16 containers verder: het plafond bleek te oud en werd op een gegeven moment door één man gedragen: dat was even een momentje! Ze hebben zelf nog verborgen talenten ontdekt met het vervaardigen van meubels. De bar is zelf gebouwd met hout en het gesmede staalwerk, het ophangsysteem, zelfs de eiken tafels zijn allemaal zelf ontworpen en de stoelen ook, maar zijn uitgevoerd door een designer. De stoelen zijn bekleed met buffelleer en eigenlijk veel te royaal, bijna tegenstrijdig voor de naam Street food. Het behang met de getekende bergen van Zuid-China is handgeschilderd!
Aziatische cocktails
Dat alles zou je niet geloven als je binnenstapt. Het is prachtige locatie met een heerlijke akoestiek, een mooie open keuken. Naast het restaurant op de begaande grond is er de intieme kelder, waar je cocktails en kleine hapjes achteroverleunend in de Chesterfields nuttigt. Maar die andere sfeer beneden is nog in ontwikkeling en wordt later dit jaar besloten als alles weer kan. De doelgroep van 20 tot 40 jaar is verbreed naar heel wat ouder: gezelligheid kent geen leeftijd. Jammer genoeg zijn veel expats aan het begin van de tweede golf niet teruggekomen, maar dat komt vast wel goed. Men heeft in de zomerperiode het restaurant weten te vinden en het terras in de straat was overvol. Men moet genieten met vrienden!
Er worden oude en nieuwe wereld wijnen geschonken, maar geen Chinese. Ook heeft La Mian een selectie van de speciale Moutai, een soort sake, dat een alcoholgehalte heeft waar je van schrikt maar goed: als je het niet weet, merk je het niet direct. Gemaakt van tarwe of rijst, dat vergist en gedistilleerd is op natuurlijk manier, werd geleverd in een stenen kruikje wat destijds een kleine auto kostte. Ching Lei koestert nog een leeg flesje die hij van zijn opa kreeg. Cocktails in La Mian hebben een Aziatische thema.
Even er tussen uit
Zelf hebben zij een favoriete plek in Den Haag en dat is bij Full Moon, een dim sum restaurant in de Wagenstraat, voor de gezelligheid. Jammer genoeg heeft de Chinese buurt de kleine restaurantjes verloren, anders had het Hofkwartier misschien dit mooie restaurant niet gehad. Maar het was leuker om in de buurt te komen waar ze van jongs af aan zijn gekomen.
Meer informatieen bestellingen : www.lamian.nl