5 HIGHLIGHTS VAN PALEIS NOORDEINDE
5 HIGHLIGHTS VAN PALEIS NOORDEINDE
Binnen één dag waren alle 10.000 kaarten voor de zomeropenstelling van Paleis Noordeinde uitverkocht. Maar geen nood: de verslaggever van Hofkwartier Den Haag nam een kijkje tijdens de ‘testdag’ en gidst je aan de hand van vijf highlights alsnog door de werkplek van de koning.
1. Moderne twist
Bij binnenkomst in het paleis valt meteen op dat de tijd hier niet heeft stilgestaan. Sinds toenmalig Koningin Beatrix het paleis in de jaren ’80 als werkplek in gebruik nam, is aan het interieur veel hedendaagse kunst toegevoegd. Vanuit de entree leiden bijvoorbeeld drie grote plexiglazen deuren naar de middenvestibule, die onder meer dienstdeed als rouwkapel voor Prins Claus, Koningin Juliana en Prins Bernard. De schildering ‘Tekenende hand die hand tekent’ is het werk van Marte Röling, één van Beatrix’ favoriete kunstenaars. Ook in de achtervestibule zie je de moderne tijd dankzij de kleurrijke plafondschildering van Rudi van de Wint.
2. Exotisch geschenk
Het spectaculairste vertrek is zonder twijfel de Indische zaal, links aan de tuinzijde. De bevolking van Indië biedt Koningin Wilhelmina in 1901 een volledig oosters interieur aan ter gelegenheid van haar huwelijk met Prins Hendrik. Voor de bouw, die maar liefst 5 jaar duurt, worden twee ruimtes van het paleis samengevoegd. Het Javaanse houtsnijwerk waarmee de zaal volledig is betimmerd (zonder spijkers!) zou deels zijn afgeleid van de Boroboedoer. Er staan twee stenen en twee bronzen replica’s in van beroemde Javaanse beelden. In tegenstelling tot een aantal andere salons, blijft de Indische kamer na de grote brand in 1948 gespaard.
3. De boardroom
Op de verdieping komt de huidige generatie Oranjes ineens dichterbij. Hier bevindt zich de vergaderruimte waar Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wekelijks overleggen. De koffiekopjes en verse notitieblokjes liggen al klaar. Opvallend detail: het water dat in flessen op tafel staat komt gewoon uit de kraan, al wordt het voor gebruik nog licht gefilterd. “Neem niet de verkeerde deur”, grapt de suppoost, “dan val je direct meters omlaag door het trapgat van de later aangelegde Koninginnetrap erachter.” In de aangrenzende antichambre hangt een koddig babyportret van Koningin Juliana, die net als haar moeder op het paleis het levenslicht zag.
4. Nieuw servies
In de grote balzaal ernaast wordt het pas écht vorstelijk. Onder het imposante en sfeervol aangelichte casettenplafond staat voor het eerst het nieuwe koninklijke servies tentoongesteld. Hooggeplaatste gasten eten sinds mei van goudgerande Delfts blauwe borden, traditioneel afkomstig van De Porceleyne Fles. Het motief is een ode aan de familiegeschiedenis. De oranjebloesem spreekt voor zich, maar alleen de kenner weet dat de kolibrie verwijst naar Willem van Oranjes gevleugelde uitspraak ‘rustig te midden van de woelige baren’. In de vitrines komt het maakproces stap voor stap voorbij, van het gebruikte St. James porselein tot de transfertechniek waarmee de borden zijn bedrukt.
5. De balkonscène
Tot besluit van de toer doorkruisen we misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende zaal, de balkonkamer. Hiervandaan betreedt de koninklijke familie op Prinsjesdag het balkon voor de jaarlijkse balkonsène en het is het vertrek waar de koning vaak op woensdagochtend de nieuwe ambassadeurs ontvangt. Als je achter de openslaande deur plaatsneemt en de menigte in de rij voor het paleis gadeslaat, waan je je even een vorst. De zaal is tijdens de brand in 1948 voor een deel verwoest en later heropgebouwd. Maar de meubels zijn nog altijd dezelfde als in 1854, toen de ruimte in opdracht van Koning Willem III werd verbouwd.
Tickets voor Paleis Noordeinde zijn uitverkocht. Voor de Koninklijke Stallen zijn nog wel kaarten verkrijgbaar.
Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook, Instagram of Twitter voor alle updates.