5 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER HET VENDUEHUIS
5 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER HET VENDUEHUIS
Eén van de markantste adressen van het Hofkwartier is zonder meer het Venduehuis. Op deze plek gaan de meest uiteenlopende zaken onder de hamer. Wat hebben Napoleon, Vermeer en Huygens ermee te maken? Ruim twee eeuwen historie in vijf weetjes.
#1 Napoleon
Het Venduehuis der Notarissen, zoals het veilinghuis voluit heet, werd opgericht in 1811. Daarmee is dit het oudste veilinghuis van ons land. We mogen Napoleon Bonaparte er dankbaar voor zijn! Vanaf het moment dat de driftige Franse keizer Nederland inlijfde bij zijn rijk mochten openbare verkopingen namelijk alleen nog plaatsvinden onder het toeziend oog van een notaris. De vereniging van notarissen in Den Haag was er als de kippen bij en op 1 januari 1812 opende het Venduehuis zijn deuren.
#2 Vader en zoon Huygens
Voordat het Venduehuis aan de Nobelstraat 5 gevestigd werd, deed het pand dienst als burgemeesterswoning voor Jan Slicher en zijn voorgangers. Het statige gebouw komt zelfs al voor op stadsplattegronden uit de 15de eeuw! De straatnaam heeft dan ook niets te maken met de Zweedse uitvinder Alfred Nobel, maar is te danken aan de vele notabelen die er in de loop der eeuwen woonden. Van hen zijn de allerbekendste de staatsmannen Christiaan (Sr.) en Constantijn Huygens. De laatstgenoemde zag hier zelfs het levenslicht.
#3 Het Meisje
In 1881 gebeurt er iets opmerkelijks. Op een veiling werd een portretje aangeboden van een jonge vrouw, gemaakt door een onbekende schilder. De oplettende Victor de Stuers, ambtenaar voor kunsten, vermoedt dat het gaat om een werk van Johannes Vermeer. De Stuers spreekt vooraf met verzamelaar Arnoldus des Tombes af niet tegen elkaar op te bieden, waardoor het schilderij voor het ongelooflijke bedrag van slecht twee gulden dertig van de hand gaat! Tijdens de restauratie blijkt dat het inmiddels wereldberoemde Meisje met de Parel inderdaad gesigneerd is door meesterschilder Vermeer.
#4 Honderd miljoen
Hoewel je met een kleine beurs dus heel goed kunt slagen bij het Venduehuis, gaan er zo nu en dan ook zaken onder de hamer voor astronomische bedragen. Zo leverde de veiling van het schilderij van een vrouw met hoed en sigaret op een witte stoel door Leo Gestel ruim drie ton in guldens op. En onlangs wisselde een door Keith Haring beschilderde container voor meer dan één miljoen euro van eigenaar. De allergrootste klapper maakte het Venduehuis in 1984 met de verkoop van het Babylon-complex bij het Centraal Station. Dat bracht maar liefst honderd miljoen gulden op.
#5 Niets te gek
Bij het Venduehuis kun je in wezen alles aanbieden waar je vanaf wilt. Haast niets is te gek. Zo zorgde de aanleg van de Scheveningse haven er rond de vorige eeuwwisseling voor dat vissers in groten getale hun viskotters lieten afslaan. En in 1878 gingen de paarden naar de veiling die tot dan toe de trams in de stad hadden voortgetrokken. Met de komst van de elektrische tram waren de dieren overbodig geworden. En dieren zijn immers ook maar roerende goederen.
Wil je eens naar een kijkdag, een veiling bijwonen of rondgeleid worden achter de schermen? Je vindt er alles over op de website van het Venduehuis.
Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.